Arya Stark Winterfell Kill uitgelegd, hoe het werkte — 2021

Foto: met dank aan HBO. Waarschuwing: grote spoilers in het verschiet Game of Thrones ’' The Long Night. '

Kijk, ik zal het toegeven. Daar was Arya Stark (Maisie Williams) een paar jaar mijn minst favoriet Game of Thrones karakter. Hoewel haar moordschoolreisje naar Braavos begon als een leuk avontuur, verzuurde het snel. GoT

is een show waarin dodelijke verwondingen ertoe doen - vraag het aan Jon Snow (Kit Harington). Herhaaldelijk worden gestoken door de Waif (Faye Marsay) en in het vuile stadswater gegooid tijdens seizoen 6 had Arya moeten doden. In plaats daarvan was ze weer aan het vechten om later een episode vorm te geven. En laat me niet beginnen aan haar vroege seizoen 7, diep losgeslagen rivaliteit met grote zus Sansa Stark (Sophie Turner).AdvertentieMaar dat doet er nu allemaal niet meer toe. Arya Stark heeft de Nachtkoning (Vladimir Furdik) vermoord. Arya 'Stick 'Em With The Pointy End' Stark redde de mensheid van eindeloze nacht en het wissen van alle herinneringen door de Nachtkoning neer te steken met de Valyrian stalen kattenpootdolk. Ze heeft officieel haar plaats verworven als een van de grootste tv-personages aller tijden. Ondanks enkele ongelukkige wendingen, verdient de jongste dochter van Winterfell haar grote overwinning. De meest voor de hand liggende reden waarom we Arya eindeloos 'Long Night'-respect verschuldigd zijn, komt neer op haar onvermoeibare optreden in de strijd tegen het Leger van de Doden. Ze opent de aflevering krachtig en spoort Sansa aan om haar plichtsbesef in te slikken en de crypten van Winterfell in te gaan voor haar eigen veiligheid. Net als Tyrion Lannister (Peter Dinklage) is Sansa waardevol voor haar politieke geest, niet voor haar vechtvaardigheden. Door een schokkende hoeveelheid empathie redt Arya het leven van haar zus en, waarschijnlijk, de toekomst van House Stark. We zijn ver weg van Arya die dreigt Sansa's gezicht als een hoed te dragen.

via GIPHY

Als de gevechten eenmaal beginnen, geniet Arya van haar ongeëvenaarde vechtexpertise, iets dat ze jarenlang heeft bestudeerd als een ballerina met bestemming Lincoln Center. Eerst was er waterdansen met Syrio Forel (Miltos Yerolemou) in seizoen 1. Daarna nam ze in wezen een vechtstage bij Sandor 'The Hound' Clegane (Rory McCann) en Brienne of Tarth (Gwendoline Christie). Toen voltooide Arya natuurlijk haar studie in Braavos in het Huis van Zwart en Wit, en leerde ze de dood te geven van de grootste huurmoordenaars aller tijden, de Faceless Men. Tussen al dit steken en stokken door, slaagde Arya er zelfs in om aan de voeten van Tywin Lannister (Charles Dance) te gaan zitten en stiekem strategie te leren van een van Westeros 'grootste generaals in de geschiedenis (weet je nog die seizoensstop in Harrenhal?).AdvertentieArya - die opende Tronen 'integraal laatste seizoen, wat haar belang verder onderstreept - werd letterlijk gemaakt voor het doden van de Nachtkoning. Niet door het lot of een oude profetie, maar door puur meedogenloos hard werken. Ze bewijst hetzelfde tijdens de 'Long Night', waarin ze de Battle of Winterfell besteedt aan het laten zien van alle vaardigheden die ze heeft opgedaan sinds haar eerste vechtles in King's Landing. Jon en Daenerys Tagaryen (Emilia Clarke) drakengevecht in de donkerste scène die de mensheid kent, hebben misschien alle hype gekregen, maar Arya is degene die werkelijk

aan het werk gezet tijdens de aflevering. Ze rolde over hordes ondoden, sprong van meerdere daken en bleef doorgaan ondanks een overduidelijke hersenschudding. Zij is de reden waarom The Hound weer in de strijd kwam en levens redde.

via GIPHY

En, in de belangrijkste zet van Arya, bereikte ze het godswoud om grote broer Bran Stark (Isaac Hempstead-Wright) te redden en de Nachtkoning te doden. Jon, Tronen 'Vermeende grootste held, merkbaar niet. De arme Dany, koningin van Westeros, zat zonder draak vast op het Winterfell-veld en zag haar beste vriend Jorah (Iain Glen) sterven. Arya's grote reddingsmoment is een mooie callback naar twee majoor GoT momenten in de afgelopen acht seizoenen. De eerste is een knipoog naar Arya's allereerste Tronen scène, waar Bran geen boogschietvaardigheden vertoont in het bijzijn van Stark-patriarch Ned (Sean Bean). Arya, aan de andere kant, komt naar voren om perfect het doel te raken dat Bran niet kon. Nu, 70 afleveringen later, laat Arya haar vechtkunsten zien in de muren van Winterfell als Bran niet kan. Dan is er het feit dat Arya's gebruik van de catspaw-dolk de lange reis van het wapen afrondt, wat, aldus Reddit, is een historisch item . Toen we het voor het eerst zagen, werd het gebruikt om Bran Stark bijna te doden. Met 'Long Night' gebruikt Brans broer of zus het om zijn leven en de toekomst van de mensheid te redden. Nogmaals, dit gebeurde allemaal terwijl Jon Snow verstoppertje speelde met een ijsdraak. Geen wonder dat Melissandre (Carice van Houten) jaren geleden voorspelde dat het Arya Stark zou zijn die een bepaalde spanning van dodelijke blauwe ogen voor altijd zou sluiten.