De beste K-popnummers van 2019 — 2021

Als 2018 het jaar was dat Koreaanse muziek eindelijk de aandacht begon te trekken in Amerika, was 2019 het jaar waarin het de aandacht van iedereen volledig vasthield. EEN succesvolle wereldwijde industrie meer dan twee decennia lang vond K-pop niet meteen zijn greep in de Amerikaanse mainstream. Maar dit jaar werd de levendige scène te alomtegenwoordig om te negeren: BTS stond historisch gezien voor de derde keer bovenaan de hitlijsten van Billboard, sierde tijdschriftomslagen en ging door met het uitwissen van platen; Koreaanse groepen zoals Monsta X en NCT 127 samengewerkt met andere grote namen over de wereld; tientallen andere acts zoals BLACKPINK, TWICE en SuperM hebben grote podia in het hele land uitverkocht.AdvertentieHet was ook een jaar van grote veranderingen in de Koreaanse muziekindustrie. Hoewel K-pop er prat op gaat een mix van genres te zijn en de regels te buigen, blijven groepen grenzen verleggen en experimenteren met innovatieve stijlen, concepten en zelfs talen . Naast het geluid werd de industrie echter geconfronteerd met verwondingen, onderbrekingen, pijn en tragisch verlies, en werd ze gedwongen om eindelijk stappen te ondernemen om beter voor de gezondheid van haar idolen te zorgen. Korea als geheel heeft nog een weg te gaan in de strijd tegen het stigma van psychische aandoeningen, online pesten en vrouwenhaat. De gebeurtenissen van de afgelopen jaren, en dit jaar in het bijzonder, kunnen echter leiden tot een keerpunt in het bevorderen van meer transparantie en zorg voor de hardwerkende kunstenaars. En hopelijk zal deze eerlijkheid en nadruk op zelfzorg een positieve invloed hebben op zowel fans die naar idolen kijken als modellen, als op de kwaliteit en diepgang van de muziek en kunst die wordt uitgebracht. Hoewel evolutie en herbeoordeling de kenmerken waren van 2019, is één ding absoluut ongewijzigd gebleven: Koreaanse artiesten hebben dit jaar enkele van de meest creatieve en opwindende muziek gemaakt. Het is vooral een uitdaging om de beste muziek te kiezen uit groepen die naast solowerk meerdere albums per jaar produceren. Dus hoewel deze lijst niet volledig kan zijn, is hij bedoeld om het hele spectrum van releases te omvatten. Het sluit echter groepen uit die geen muziek in het Koreaans uitbrengen. (Daarom is de Chinese eenheid WayV van NCT helaas niet geslaagd. Stream ' Moonwalk . ”) Eervolle vermeldingen gaan naar X1's 'Move' en IZ * ONE's 'Violeta '(hoewel de groepen bezaaid zijn met controverse en schandaal , een bop is een bop), LOONA's 'Butterfly , 'En Taeyeons hartverscheurende ballad' Blauw . 'AdvertentieVerderop staan ​​enkele van de beste K-pop-tracks van het jaar.

29. EXO-SC 'What A Life'

Als je wilt weten hoe autorijden met de ramen open op een perfecte zomerdag klinkt, zoek dan niet verder dan 'What A Life', de single van EXO-SC, het duo bestaande uit EXO-rappers Chanyeol en Sehun. En volg het dan met het tweede nummer: ' Just Us 2 ”met Gaeko . Zeg wat je wilt over de muziekvideo-tropen die een paar fans misschien hebben afgeleid in de feestelijke muziekvideo van 'What A Life', maar het is behoorlijk verfrissend om te zien hoe de twee K-pop-supersterren loslaten en gek worden. In feite is het behoorlijk besmettelijk.

28. NCT Dream 'Boom'Als het nu nog niet duidelijk was, NCT Dream zijn niet langer gewoon de kauwgom kauwende tienerjongens die ze ooit waren. Hun 3e EP, We Boom , ziet de Dreamies volwassen worden en alleen maar volwassener worden in muziek en uitvoering. 'Boom' pakt de perfecte punch die een lead single zou moeten hebben, maar sla niet over ' 119 'En' Dag mijn eerste ... , 'Die de zoete nasmaak van' Boom 'verlengen.

27. AB6IX 'Breathe'

Met de hoeveelheid sterrenkracht die AB6IX vormt (inclusief twee voormalige MXM- en twee voormalige Wanna One-leden), had je niet per se verwacht dat hun eerste single de relatief ingetogen housebanger 'Breathe' zou zijn. Maar de gestructureerde productie en door Daehwi geschreven teksten die een Zuid-Koreaanse sociale kwestie (fijnstofvervuiling) raken, toonden aan dat deze groep hier niet is om gewoon voorbij te skaten. Ze hebben iets te zeggen.Advertentie

26. ITZY 'DALLA DALLA'De wereld - laat staan ​​de K-popwereld - was klaar voor een nieuwe meidengroep om de status quo door elkaar te schudden. ITZY kwam binnen, de nieuwste powerhouse-rookies van JYP, die meer dan klaar waren voor de taak. Hun strijdkreet? Eigenliefde.

25. CLC 'Nee'

In 2019 verklaarde CLC dat nee nee betekent. Het bonzende vrouwelijke empowerment-volkslied sleept de grens tussen speels en resoluut, terwijl de zevenkoppige groep hoge hakken, rode lippen en oorbellen verloochent en ze letterlijk naar hun graf stuurt.

24. Taemin 'Want'Het is vaak moeilijk voor leden van succesvolle bands om hun eigen geluid en identiteit te vinden wanneer ze solowerk uitbrengen, maar het is overduidelijk dat SHINee maknae

(jongste lid) Taemin weet precies wie hij is. Verhoogde en gestroomlijnde esthetiek, kunstzinnige choreografie en zachte, ademende vocalen komen samen in “Want” als een heerlijke en bedwelmende drug.

23. Monsta X 'Volgen'

Dit jaar speelde Monsta X met een overvloed aan verschillende geluiden, stijlen en talen. Onder hun beste werk zouden we nalatig zijn om nog maar te zwijgen over de funky - en tongue-in-cheek - ' Monsta Truck , 'Evenals het zachte, etherische' Iemand is iemand . ' Maar de gedurfde, verre neef uit het Midden-Oosten van Monsta X’s 'held', ' Volgen, ”Vindt de balans tussen risico nemen en toch onmiskenbaar zelf klinken.

22. Pentagon 'SHA LA LA'

Na het afsluiten van het hoofdstuk over het meest succesvolle maar pijnlijke jaar van Pentagon, verwachtten velen dat de groep voorzichtig 2019 zou binnenlopen. In plaats daarvan leidde de band met een stijgende dance track 'SHA LA LA', de titel was een woordspeling voor '신나는 토요일 불타는 이 밤 ', wat zich ruwweg vertaalt naar' laten we deze zaterdagavond verlichten '. De geest van het Pentagon blijft onwankelbaar.Advertentie

21. SF9 'Genoeg'

In het oververzadigde ecosysteem van K-pop boybands wordt SF9, hoewel gestapeld met getalenteerde triple-traktaties, vaak over het hoofd gezien in de mix. Maar dit jaar waren er twee sterke singles van de door FNC Entertainment gesteunde groep: ' RPM , ”De grenzeloze electro-pop / EDM-banger met een geweldige drop, en het sensuele“ Enough ”, een gestroomlijnde dance-track die viert dat je een sterk gevoel van eigenwaarde hebt.

20. ASTRO 'Moonwalk'

Na drie jaar hard werken kreeg Astro eindelijk de verdienste van dit jaar met een eerste muziekshow te winnen voor het glinsterende “ De hele nacht . ' Het nummer verdiende de erkenning zeker, maar de echte verborgen parel is B-side “Moonwalk”, waarin Astro hun gebruikelijke luchtige zachtheid een pauze geeft en een meer zwoel zelfvertrouwen centraal stelt.

19. EVERGLOW 'Bon Bon Chocolat'

Een van de grootste K-pop debuut singles , Everglow's 'Bon Bon Chocolat' is even zwoel en keihard, vooral het meest boeiende element: de dramatische eb en vloed van het refrein.

18. Oneus 'LIT'

Het is altijd leuk om te zien dat artiesten trots zijn op hun cultuur, en het rookie-sextet Oneus ''LIT' is daarop geen uitzondering. Het nummer combineert traditionele Koreaanse instrumenten, gezangen en mode met hiphopbeats, wat zorgt voor een levendige en levendige uitvoering die bijna onmogelijk is om niet mee te willen doen. 가자!

17. BLACKPINK 'Kill This Love'

De K-pop-queens hebben dit jaar misschien niet veel uitgebracht, maar zorgden ervoor dat ze een single uitbrachten die zo kleurrijk en onbeschaamd was als ze zijn. Dit volkslied is gemaakt om in een arena te worden gestraald - en ja hoor, BLACKPINK's wereldtournee ontketende zijn ware kracht.Advertentie

16. EXO 'Obsession'

EXO begint hun hypnose vanaf de allereerste maten van de openende, niet aflatende haak ('I want you'); Als je eenmaal vastzit, houden lagen wiebelende synths, spitfire-raps en krachtige vocalen je in de ban. Ondanks dat ze wachten met het uitbrengen van hun nieuwste hit tot de voorlaatste maand van het jaar, herinneren de kracht van EXO en de zelfverzekerdheid van 'Obsession' ons eraan waarom de groep een van de beste in de branche is.

15. Stray Kids 'Double Knot'

Terwijl JYP's volgende weddenschap Stray Kids sterke singles had met de gedurfde ' Geschiedenis 'En verontrustend' Bijwerkingen 'Eerder dit jaar,' Double Knot 'off van Clé 3: Levanter belichaamt precies wat de rookie-krachtpatsers zo uniek maakt: hun vermogen om donderende, gestructureerde muziek te creëren die gevuld is met betekenis. De op hiphop en trap geïnspireerde single gaat over het in eigen hand nemen van je lot, en, ook al is het nog niet helemaal duidelijk, er op volle snelheid naartoe rennen.

14. GOT7 'The End'

Verborgen in het album van GOT7 Tol: tussen veiligheid en onzekerheid

is de Jinyoung-geschreven '끝', wat 'het einde' betekent - een fladderende, pop B-kant die zich bezighoudt met de bitterzoetheid van eindes. De funk-beladen eerste single van hun meest recente album “ U belt mijn naam 'Is eigenlijk een van hun beste tot nu toe, maar de mooie sentimentaliteit van' 끝 'maakt het bijzonder moeilijk om omver te werpen.

13. Hwasa 'TWIT'

Het was in veel opzichten een doorbraakjaar voor K-pop meidengroep Mamamoo, maar misschien nog wel meer voor zijn maknae en husky zanger Hwasa, een van de felste vrouwen in het spel. 'TWIT', haar eerste solo-single, geeft perfect de speelsheid van Hwasa weer, aangezien ze een beeld schetst van een relatie waarin de ene partij te veel investeert in de andere die niet verdient.Advertentie

12. Chung Ha 'Gotta Go'

Het voormalige I.O.I-lid lijkt bij elke comeback consequent voort te bouwen op haar succes, en velen beginnen het eindelijk op te merken (en ze heeft nu nog een MAMA-prijs om het te bewijzen). 'Gotta Go', uitgebracht aan het begin van het jaar, betoverd door zijn zwoele 'Latin-geïnspireerde' fluitjes en hoorns, evenals zijn kenmerkende, slow-motion puntchoreografie.

11. HET IS GEEN 'INZET'

Drie jaar sinds de release van hun laatste album samen (de groep bleef op pauze terwijl Hwang Minhyun deelnam aan de inmiddels ter ziele gegane Wanna One), maakte NU’EST hun grootse terugkeer met deze soepele toekomstige bassingle. Het nummer nam weliswaar wat tijd in beslag - maar het stijgende refrein en de verleidelijke hook bleken uiteindelijk de juiste gok te zijn.

10. SuperM 'I Can't Stand The Rain'

Toen werd aangekondigd dat SM Entertainment een supergroep zou vormen met zijn meest gewaardeerde artiesten (SHINee's Taemin, EXO's Baekhyun en Kai, NCT 127's Mark en Taeyong, en WayV's Ten en Lucas), gingen velen ervan uit dat de 'Avengers of K-Pop' een EP uitbrengen die is afgestemd op de Amerikaanse smaak. In plaats daarvan ondermijnde SuperM de verwachtingen en verdubbelde hun Koreaanse identiteit: namelijk in electropop B-kant 'I Can't Stand The Rain.' Versierd met traditionele Koreaanse drums en een zucht haegeum;

het nummer weerspiegelt prachtig de geest van zowel traditie als evolutie - en hoeft geen compromis te sluiten.

9. Baekhyun 'UN Village'

Het feit dat een nummer over een heel specifiek appartementencomplex voor de uber-rijken in de wijk Hannam in Seoul een van de beste R & B-jams van het jaar is, getuigt van Baekhyun's kracht als zanger en verhalenverteller. Het is licht en luchtig, maar straalt sensualiteit uit terwijl de tenor van het EXO-lid elk hoekje van het nummer vult met zijn zachte falset. Nooit was onroerend goed zo sexy.Advertentie

8. BTS 'Never Seen'

Met hun introspectieve Hou van jezelf albumtrilogie, onderzocht BTS de betekenis van zelfacceptatie. Met Kaart van de ziel: Persona , kijken ze naar buiten en proberen ze hun plek in de wereld te begrijpen. Hoewel leider RM's spitfire 'Intro: Persona' een van de sterkste, meest onderschatte nummers op de EP is, Persoon Het beste moment is misschien wel het donkerste moment: 'Jamais Vu', genoemd naar het tegenovergestelde van 'déjà vu', waarin een persoon wordt geconfronteerd met een situatie die ze vaak hebben gezien, maar zich niet kunnen herinneren. De zwevende ballad, geleid door vocalisten Jin en Jungkook, is gekweld door pijn en frustratie terwijl ze, samen met rapper J-Hope, smeken om een ​​snelle remedie om te voorkomen dat ze omgaan met de pijnlijke realiteit waarmee ze in het dagelijks leven worden geconfronteerd.

7. TWEEMAAL 'Fancy'

De eerste single op Twice's Verbeeld je omvat veel van de redenen waarom de meidengroep er een van is Azië's meest geliefde - de brutale bezorging, het sacharine refrein, schattige uitroepen en het vermogen om zowel benaderbaar als mysterieus te zijn. En terwijl de negenkoppige groep speelde met een paar frisse geluiden in B-kantjes ' Girls Like Us ”(mede geschreven door Charli XCX ) en club banger 'Trick It, 'Bewezen ze nogmaals dat je niet teveel van het goede kunt hebben.

6. ATEEZ 'Say My Name'

De piratenkoningen van K-Pop heeft zichzelf al gevestigd als de rookie-groep waar je niet mee wilt rotzooien in 2018. Maar de kracht en het karakter van ATEEZ's tweede EP en eerste single, 'Say My Name', bewees de blijvende kracht van de groep, want het bracht opnieuw de dramatische flair , gepassioneerde zang en raps, evenals het charisma dat de aandacht trok sinds hun debuut. ATEEZ heeft sindsdien een boeiend verhaal verzonnen over het zoeken naar de schat van je leven, en we zijn meer dan blij om mee te jagen.Advertentie

5. ZEVENTIEN 'Dichterbij komen'

Seventeen, die internationale bekendheid verwierf met heldere, jongensachtige concepten, leefde voor het eerst uit van hun 'Darkteen' kant met 'Getting Closer' - een nummer dat heerlijk wankelt op de afgrond van gevaar. Zoals met de meeste dingen voor de 13 meervoudige koppeltekens, doen ze het voor elkaar, met hun vlijmscherpe choreografie, emotionele zang en broeierige maten om fans op een spannende, nieuwe manier te verrassen. De groep is niet helemaal naar de duistere kant gegaan (zie mildere opvallende 'Happy Ending'), maar het zien van de zelfproducerende groep die hun sonische grenzen blijft verleggen, is een voorbode van een opwindend 2020.

4. NCT 127 'Highway To Heaven'

Vanaf het moment dat NCT 127 het uitgebreide popsong onthulde bij de Newark-halte van hun NEO CITY - The Origin World Tour, wisten we meteen dat dit een keerpunt was voor de groep. Hoewel meer daarbuiten, hebben experimentele nummers het geluid van NCT 127 al een tijdje bepaald, terwijl de relatieve rechtlijnigheid van 'Highway To Heaven' (en titelnummer 'Superhuman' tot op zekere hoogte) op briljante wijze de vocale sterke punten van de leden benadrukt. En voor degenen die een oplossing nodig hebben van de kenmerkende eigenaardigheid van het SM Entertainment-team, hoef je niet verder te zoeken dan de sterke Japanse EP 2019 van de groep, Ontwaken.

3. Apink '%% (Eung Eung)'

Vorig jaar verrasten K-pop dierenartsen Apink fans door hun gebruikelijke buurmeisje-imago af te werpen in de vurige ' Ik ben zo ziek . ' In de follow-up van dit jaar, '%%', bouwen de vrouwen alleen maar voort op dat vertrouwen als ze besluiten dat ze in plaats van te wachten tot The One langskomt, hun eigen vertrouwen zullen creëren. Verzadigd in meisjesachtig roze maar met een klein hapje, is de retro-popwereld van '%%' heerlijk leuk en onmogelijk om uit je hoofd te krijgen.Advertentie

2. Dag 6 'Sweet Chaos'

Day6 is in elke definitie een Koreaanse rockband, maar ze hebben de neiging om ergens in de vage K-pop-emmer te belanden. Hoe dan ook, de bijdragen van de band dit jaar - ten eerste, The Book of Us: Gravity en later The Book of Us: Entropy - kan niet worden onderschat. De voormalige EP trok ons ​​terug naar de zonnige nostalgie van de pop-punk uit de vroege jaren. De laatste, met als front het rollende 'Sweet Chaos', speelt in op een edgy, klassiek rockgeluid dat soms slechts een haar loslaat - net genoeg om los te laten en zonder schuldgevoel te headbangen.

1. TXT 'Crown'

Toen Tomorrow X Together (lees 'Tomorrow By Together') in maart van dit jaar zijn debuut zou maken, was er veel onzeker en stond de druk hoog. Zouden ze zijn gemaakt naar het beeld van hun sunbaes (senioren) BTS? Zouden ze tegenpolen zijn? Wat zou hun concept zijn? Eén ding was echter vrij zeker: als lid van de Big Hit Entertainment-familie zou de release van TXT een betrouwbare bop met een bericht zijn. Voer 'Crown' in, de levendige, synth-pop debuutsingle waarin de vijf jonge artiesten de angst voor groeipijnen veranderen in iets om kracht bij te zetten - om als een kroon op hun hoofd te dragen. Net zoals BTS altijd heeft gesproken over de problemen van hun generatie, doet TXT dat ook, in een vaak magisch , gracieuze en kunstzinnige manier die nu helemaal van henzelf aanvoelt.
Advertentie gerelateerde verhalen Wat dat BTS Grammy's Snub echt onthult Maak kennis met je volgende grote obsessie: Koreaanse drama's SuperM streeft ernaar Amerika te veroveren door Koreaans te blijven