Dating Around's Gurki-probleem met Indiase matchmaking — 2021

Foto: met dank aan Netflix. De Indiase koppelaarster Sima Taparia ontmoet een klant. Ik besteed meestal geen tijd aan het kijken naar reality-tv, wat sommigen misschien verbaast, aangezien ik ooit in een reality-show was. Mijn doel bij het verschijnen op Netflix Dating rond in 2019 was om bruine meisjes een foto te geven van een gelukkig gescheiden Punjabi-vrouw van in de dertig - ik realiseerde me niet wat ik nog steeds symboliseerde voor veel kijkers totdat meerdere sms'jes en DM's van vrienden en vreemden binnenstroomden en me vroegen wat ik ervan vond van een van de nieuwste realityseries van Netflix: Indiase Matchmaking

. Het uitgangspunt is precies hoe het klinkt: Sima Taparia, een gerenommeerde matchmaker uit Mumbai, Sima Taparia (of Sima 'Aunty' zoals haar klanten haar uit respect noemen), maakt gebruik van haar klantenbestand om Indiase singles te helpen, zowel in India als in de Verenigde Staten. , vind levenspartners.
AdvertentieGezien mijn eigen ervaring en etnische achtergrond, wilde ik van de show houden en ondersteunend zijn, maar voor mij viel de serie plat en overdreven vereenvoudigd en stereotiep wat het betekent om Indiaas te zijn. Hoewel de koppels die Sima opknapt niet gedwongen worden te trouwen, is het uiteindelijke doel van matchmaking dat de betrokkenen zich na een paar dates zullen committeren aan een eventuele verloving of Roka . Na een Roka te hebben gehad, kan het paar hun huwelijk plannen op hun eigen tijdlijn en elkaar beter leren kennen. Een Roka vond plaats in de laatste aflevering van de show van de slechts een paar die ervoor kozen om samen met het huwelijksproces verder te gaan. Nu de show uit is, is echter gebleken dat het stel niet meer verloofd is. De Roka is mogelijk speciaal voor de show opgevoerd.
Hoewel Indiase Matchmaking benadrukt het verschil tussen zogenaamde liefdeshuwelijken en gearrangeerde huwelijken, ze zijn eigenlijk niet zo verschillend als ze tegenwoordig worden beoefend. Liefdeshuwelijken zijn die waarin een paar op een organische manier samenkomt, gearrangeerde huwelijken omvatten gezamenlijke inspanningen van zowel families als vrienden (of een koppelaar) om geschikte huwelijkspartners te vinden. Gearrangeerde huwelijken zijn niet veel anders dan swipen op Tinder of vragen om door je vrienden te worden opgezet. Het grootste verschil is waarschijnlijk dat je, hoewel je je vrienden niet zou betalen om je aan iemand te koppelen, wel een matchmaker betaalt. Volgens iemand die bekend is met Indiase matchmaking, worden matchmakers zoals Sima doorgaans tussen de twee en vijf procent van de bruiloftskosten vergoed, wat kan oplopen tot $ 20.000 tot $ 50.000 per match. Hoewel het toekomstige bedrijf van een matchmaker ten goede komt om ervoor te zorgen dat er een succesvolle match is, hebben ze nog steeds een sterke financiële prikkel om ervoor te zorgen dat er een match plaatsvindt, of het paar nu compatibel is of niet.
AdvertentieIk had een liefdeshuwelijk, maar ervoer veel druk van mijn familie om te trouwen terwijl ik nog aan het daten was, omdat mijn partner op papier een goede match was: dezelfde religie, lang, uit hetzelfde gebied in India, enz. Hoewel we samen perfect leken, het huwelijk duurde niet lang. Maar ook: hoe zouden ze hebben geweten dat dingen niet ideaal waren? Ik had tenslotte mijn twijfels over de relatie met mijn familie niet kenbaar gemaakt toen ik nog met mijn nu ex-man aan het daten was, dus gingen ze ervan uit dat ik gelukkig was. Niet dat dit mijn scheiding tot mijn schuld maakt. ik geloof dat elke relatie heeft zijn eigen verdiensten, en je kunt zowel van mislukking als van succes leren - een overtuiging die ertoe leidde dat ik werd gekleineerd door een van mijn dates in het eerste seizoen van Dating Aroun

d. EEN klem van die slechte blind date ging viraal met 6,1 miljoen views, en ik had het geluk dat ik bijna alleen steunbetuigingen ontving, behalve van een paar Indiase mannen die de behoefte voelden om me te vertellen dat ik de traditionele Indiase waarden niet respecteerde door gelukkig te zijn na de scheiding en op date gaan met Amerikaanse mannen. Deze mannen willen dat ik me schaam voor mijn geluk, en dat ben ik absoluut niet.
Ik weet ook dat het mogelijk is om gelukkig te zijn in een gearrangeerd huwelijk. Terwijl mijn liefdeshuwelijk na vijf jaar in een scheiding eindigde, heb ik neven en nichten uit zowel India als de VS die prachtige, bloeiende gearrangeerde huwelijken hebben. Ze ontmoetten elkaar via hun ouders toen ze zich klaar voelden om te trouwen, en er werd veel nagedacht over hoe goed hun gezinnen zouden opgaan. Velen van hen zijn professionals die het tot nu toe te druk hadden, dus maakten ze gebruik van het netwerk van hun familie om met succes levenspartners te vinden. En het werkte.
AdvertentieAlle vrouwen in mijn familie die een huwelijk hebben gesloten, zijn onafhankelijke vrouwen die gelijkwaardige partners zijn in hun gezamenlijke families en hun eigen succesvolle carrière hebben. In veel Indiase gezinnen is er vaak een druk om je identiteit te verliezen en de familie van de bruidegom te dienen nadat je getrouwd bent, maar dat is niet het geval voor mijn familie en vele anderen. Van de vrouwen in mijn familie wordt aangenomen dat ze hun eigen verlangens en smaken hebben en dat wordt verklaard door de manier waarop ze gearrangeerde huwelijken aangaan.
Maar dit is niet hoe het wordt afgebeeld Indiase Matchmaking. Op de show worden vrouwen die de mannen die Sima hun presenteert niet leuk vinden, als overdreven kieskeurig beschouwd, terwijl mannen die zich op dezelfde manier gedragen slechts als 'onzeker' worden bestempeld. Er is een inherente onderstroom van vrouwenhaat in het matchmakingproces: van vrouwen wordt verwacht dat ze flexibel zijn en soms worden aangespoord genoegen te nemen met een slecht passende match. Dit soort retrograde denken is niet een afspiegeling van alle indianen, maar het weerspiegelt wel de houding. van velen die nog moeten evolueren van hun meer traditionele opvattingen. Dat betekent niet dat er geen onafhankelijk denkende vrouwen in de show zijn. Ik was opgewonden om voor Aparna Shewakramani en Nadia Jagessar te rooten vanaf het moment dat ze werden geïntroduceerd. Ja! Sterkere vrouwen die kunnen vertegenwoordigen wat het is om Indiase Amerikaan te zijn. Nadia had me om advies gestuurd voorafgaand aan het debuut van de show, en ze vond me meteen lief, goedaardig en hoopvol. Ik had ook hoop voor haar. Maar hoe meer afleveringen ik keek, hoe meer ik teleurgesteld raakte.
AdvertentieHoewel beide vrouwen in het begin sterk leken, liepen ze in dezelfde val als veel jonge vrouwen die op zoek waren naar liefde: jezelf de schuld geven, hun ouders en vrienden vragen om goedkeuring, en te veel aandacht besteden aan hun leeftijd alsof ze een vervaldatum hebben. gestempeld op hun voorhoofd.
En dan was er die vreselijke lijst die Sima hen maakte van superlatieven voor de kwaliteiten die ze wilden in een potentiële wedstrijd. Zelfbewust genoeg zijn om zo'n lijst te maken is belangrijk, maar de manier waarop het werd gemaakt, heeft hen vanaf het begin gedoemd. Die lijst is opgesteld zonder begeleiding of passend begrip van hoe je de kwaliteiten die je nodig hebt in een partner kunt identificeren. Ik heb al eerder een soortgelijke lijst gemaakt, maar met de hulp van een echte relatiedeskundige die mij kon begeleiden als ik te klein dacht. Zonder begeleiding bij een dergelijke lijst is er geen ruimte om ervoor te zorgen dat u zich op de juiste waarden concentreert.
Het zien en ervaren van de dubbele standaarden van Indiase matchmaking resulteert meestal in twee scenario's voor vrouwen. Na jarenlang te zijn veroordeeld en de schuld te hebben gegeven voor dingen die buiten je macht liggen, kun je ofwel je eigen behoeften afbreken en compromissen sluiten OF zelfs dieper in jezelf gaan en een soort van 'Ik ben geweldig en als je het er niet mee eens bent, ben je slecht' houding .
In de geval van de polariserende Aparna , zodra ze zich teleurgesteld voelde, trad haar verdedigingsmechanisme in werking en begon ze anderen te beoordelen omdat hun interesses anders waren dan die van haar. Ze schakelde over van nieuwsgierig zijn naar het afleggen van uitspraken als 'dat is raar' wanneer dates hobby's uitten waar ze geen connectie mee had. Ik neem Aparna niet de schuld van haar houding, ikzelf was ooit dezelfde - defensief zijn is bijna een overgangsrite als een sterke Indiase vrouw. Ik begrijp ook volledig hoe bewerken van invloed kan zijn op hoe persoonlijkheden worden bekeken. Maar het was nog steeds moeilijk om getuige te zijn van dat soort zelfvernietigend, hyperkritisch gedrag.
AdvertentieHoe meer ik keek, hoe meer het duidelijk werd dat ik niet alleen naar een show keek waarin slechts een heel klein deel van de Indiase bevolking te zien was, maar ook naar een show waarin vrouwen het recht ontnamen. Dit zijn allemaal problemen waar vrouwen (Indiaas of niet) mee te maken hebben, maar het blijft niet helpen om te benadrukken hoe mensen binnen deze grenzen leven. Waar zijn de oplossingen? Hoe versterken deze vrouwen zichzelf? Waarom hebben we deze beperkingen zelfs nodig? Waar breken de vrouwen de paradigma's van onze verouderde wereld en creëren ze hun eigen normen? Hoe gaan mensen leren dat ze andere opties hebben als ze geen voorbeelden zien van vrouwen die het goed doen buiten deze grenzen?
Voor mij was het enige goede deel van de show de montage van reeds getrouwde stellen die over elkaar en hun ervaringen met gearrangeerde huwelijken spraken. Zoals veel van mijn mede-desi-vrienden, hadden mijn ouders een gearrangeerd huwelijk en ontmoetten ze elkaar op hun trouwdag. Onder andere de explosie tussen Justin en mij op Dating rond

had te maken met zijn oordeel over de relatie van mijn ouders.
Echter, na jaren van daten en onlangs door een andere relatie waarin we ons realiseerden dat, ondanks een diepe band, de relatie niet op de lange termijn zou werken, denk ik dat het veel waarde heeft om te begrijpen hoe gearrangeerde stellen in staat zijn geweest om 'zorg dat het werkt.' Het zien van de schoonheid in succesvolle relaties van Indiase matchmaking zou enorm waardevoller zijn geweest dan het zien van de vrouwenhaat die gepaard gaat met het karakteriseren van de vrouwen als 'te kieskeurig' wanneer ze geen persoonlijkheidsmatch konden vinden, ook al hadden hun dates de juiste lengte, huidskleur en kaste.
AdvertentieWat als we een moderne koppelaarster zouden kunnen zien die de sociale normen brak die vrouwen voortdurend onderdrukken? Kun je je de impact voorstellen die had kunnen worden gemaakt door iemand te zien die NIET voortdurend 'redelijk' (d.w.z. een lichte huidskleur) roept als een wenselijke eigenschap voor vrouwen? Er is een hele schoonheidsindustrie in India die verkoopt huidverlichtende producten met marketing die vrouwen ten onrechte kleineert vanwege hun donkere huidskleur. Omdat Indiërs opkijken tegen de Amerikaanse cultuur, had de serie kunnen helpen om deze ketenen te doorbreken. In plaats daarvan werd het idee versterkt dat je minder wenselijk bent als je huid donkerder is.
Wat als Sima alleenstaande moeders kracht zou geven door de energie en inspanningen toe te juichen die nodig zijn om een ​​kind alleen op te voeden? Welke impact zou dat hebben gehad op een land met een geschiedenis van het gooien van weduwen in de vlammen van de brandende brandstapels van hun man? In plaats daarvan vertelt ze een alleenstaande moeder dat het krijgen van een kind haar minder geschikt maakt voor potentiële echtgenoten.
Zou het niet geweldig zijn geweest om Aparna te zien daten met iemand met andere interesses dan die van haar en te zien hoe ze het konden laten werken, omdat beide individuen geweldig zijn? Ik zeg niet genoegen te nemen met minder dan je verdient, maar ik denk wel dat we zonder de juiste begeleiding en voorbeelden een generatie vol mannen en vrouwen zullen blijven hebben die geweldige partnerschappen missen omdat ze mensen afschrijven die dat niet doen passen bij hun beperkte lijst van gewenste kwaliteiten.
Mocht ik willen Indiase Matchmaking had meer van de castleden op hun werkelijke data getoond, in plaats van zich te concentreren op waarom ze nog steeds vrijgezel waren. Dat zou het publiek meer inzicht hebben gegeven over de echte redenen waarom er geen wedstrijden op de show werden gevonden. Dat is, samen met de paar interviews, de echte geheime saus van de show. Of nog beter, schakel in plaats daarvan een gecertificeerde relatietherapeut in om aan het licht te brengen hoe u een relatie kunt laten werken als er een connectie is ondanks dat u verschillende interesses heeft of uit verschillende kasten komt.
Goed gemaakt of niet, ik verwacht dat, omdat het de kijkers van een van de grootste populaties ter wereld , zal de show worden verlengd voor een tweede seizoen (Janedarin heeft contact gezocht). Ik zal echter niet naar seizoen 2 kijken, tenzij ze hun kijkers echte antwoorden geven over hoe ze uit een vrouwonvriendelijk, onderdrukkend datingsysteem kunnen breken. Zichtbaarheid blijven geven aan deze verouderde systemen zonder echte oplossingen te bieden, helpt niet om beïnvloedbare jonge vrouwen of hun gezinnen te helpen. Ik kijk ernaar uit om Netflix mijn community te verheffen en een tweede seizoen uit te brengen dat een impact kan hebben door te focussen op de empowerment van vrouwen in plaats van het ouderwetse concept van Indiase matchmaking.
Gurki Basra is een directeur van de Indiase-Amerikaanse mode-industrie wiens ervaring op Netflix ' Dating rond ging viraal toen een van haar dates haar agressief veroordeelde vanwege haar scheiding en het gearrangeerde huwelijk van haar ouders. Ze heeft een MBA en heeft met succes de bedrijven van meer dan 50 merken geleid. Ze is vooral bekend vanwege haar tijd bij Barneys New York als Senior Buyer of Jewelry and Watches, waar ze met succes hun verlovingsring en bruidsbedrijf heeft opgezet en gelanceerd. Aanvullende informatie en Gurki's werkportfolio kunnen zijn gevonden op haar website of Instagram .