Beoordeling: ik heb de Adidas Adizero Adios Pro hardloopschoen geprobeerd — 2021

Ik ren voor de oefening hoog, niet om races te winnen. Maar ik ben dol op hightech hardloopschoenen, vooral degenen die speciaal zijn ontworpen om elite hardlopers te helpen nog een paar milliseconden van hun persoonlijke records af te scheren. De Adidas Adizero Adios Pros , die op 14 oktober wereldwijd beschikbaar zijn (na twee beperkte releases, in juni en september, die beide ongelooflijk snel uitverkocht waren), vallen in dat kamp. Over het algemeen zijn moderne hardloopschoenen zo next-level dat ik er nogal versteld van word. Alles, van valhoogte tot dempingplaatsing tot bovenmateriaal, is ontworpen en opnieuw ontworpen om de prestaties te maximaliseren. Toch blinken de nieuwe Adidas-hardloopschoenen uit in termen van pure bedachtzaamheid en innovatie.AdvertentieDe functie die de meeste aandacht krijgt, zijn de EnergyRods, vijf met koolstof doordrenkte hengels die in de zolen van de sneakers zijn gestopt. Carbon is een 'ding' in de wereld van hardloopschoenen. Naast Adidas, Nike , HOKA , Skechers , en Nieuw evenwicht gebruiken het allemaal. Het is bestudeerd en bewezen prestaties te verbeteren , mogelijk omdat het helpt de hoeveelheid energie te verminderen die verloren gaat als u halverwege uw tenen afzet. Het resultaat is dat u langer en sneller kunt rennen zonder vermoeid te raken. Veel schoenen gebruiken een plaat van volledig koolstofvezel, wat geweldig werkt maar oncomfortabel stijf kan aanvoelen. Enter: de EnergyRods, die bedoeld zijn om op één lijn te komen met je middenvoetsbeentjes, die dunne botten die doorlopen van je tenen tot je enkels. Dit ontwerp is bedoeld om alleen te reageren waar de voet het nodig heeft. De EnergyRods zijn gecombineerd met Adidas 'nieuwe ultralichte dempingsschuim (LightstrikePRO) dat veerkracht toevoegt en tegelijkertijd je voeten beschermt.

Als je naar de hardloopschoenen kijkt, zul je waarschijnlijk merken dat ze superdik lijken. De hak meet 39 mm, vergeleken met de 29 mm van de Ultraboost. Dat is een veel van demping, vooral als je bedenkt dat de schoenen bedoeld zijn om te worden gedragen tijdens langeafstandsraces.

Ik had de kans om te vragen Lily Partridge , de huidige Britse Halve Marathon-kampioen en de Britse Marathon-kampioen 2018, over haar ervaring met de schoen, waar ze sinds eind april of begin mei in rent. Ze zei dat ze zich ook bewust was van de demping. 'Ik wist niet zeker wat ik kon verwachten,' erkende ze. 'Prestatieschoenen zijn vaak behoorlijk stevig en hard, en ze voelen‘ race-y ’aan, dus ik vroeg me af of het door de dikte van het schuim te veel aanvoelt als een trainingsschoen.' Maar, voegde ze eraan toe: 'Ze voelen veerkrachtig. Ze zetten je op de bal van je voet, dus dat voelt echt race-y, en ik heb er echt van genoten. 'AdvertentieMaar laten we eerlijk zijn: je kunt alleen zoveel over een schoen leren door te praten. Op dit punt wilde ik de sneakers zelf maar al te graag uitproberen. Adidas stuurde ze, en zelfs voordat ik me aan het rijgen was, was ik er in. De 'Dream Mile' colorway is prachtig, een opvallend roze en blauw ombre. Het gaf me een serieuze Taylor Swift Minnaar

gevoel.Maar hoewel ik het verwachtte, gaf de demping me een serieuze stilte. De zool is ... dik. Toen ik mijn eerste paar stappen in de schoenen zette, voelde ik me een beetje onstabiel. Als iemand die neigt naar een meer neutrale sneaker, dat maakte me op mijn hoede. Zou ik mijn enkel in deze dingen rollen?

Toen ik eenmaal buiten was en mijn eerste paar passen deed, verdwenen die zorgen. Dit is een as gemaakt om te rennen, niet om te wandelen. De springerigheid die Partridge noemde, was perfect. Ik voelde me bijna aan de ballen van mijn voeten getrokken. De sneakers vilten veerachtig, niet zacht, en ze gaven me elke keer dat ik me van de grond duwde een beetje extra pit.

Behalve de veerkracht, kon ik bijna vergeten dat ze aan waren. Het bovendeel is gemaakt van een dun, bijna doorzichtig gaas (ze noemen het CELERMESH) dat aanvoelde alsof het op mijn voet verdween. De tong wikkelt zich bijna volledig om de voet voor een sokachtige pasvorm. Na het hardlopen had de huid van mijn voeten niet dat ruwe gevoel dat soms komt van kilometerslang beuken op de stoep. Mijn enige klacht is dat de schoen mijn hiel niet vastgreep. Sommige creatieve veters hielpen het wegglijden te verminderen, maar het paste niet perfect.AdvertentieDe natuurlijke vergelijking die wordt gemaakt, is tussen deze sneakers en de Vaporflys , Nike's supersnelle marathonschoenen. Ik heb in beide gelopen (hoewel niet de meest recente versie van Nike) en ze zijn vergelijkbaar, wat logisch is: ze gebruiken allebei de combinatie van koolstof en demping om een ​​veerkrachtige, snellere langeafstandsloop te bieden. Ik heb er meer in gelopen, dus ik kan niet eerlijk een winnaar kiezen, maar ik zal zeggen dat ik voelde dat mijn voeten natuurlijker konden in de Adidas-schoenen, mogelijk vanwege het EnergyRod-ontwerp. Het is ook de moeite waard om te vermelden dat ik ongeveer 20 seconden per mijl sneller liep dan mijn normale tempo tijdens mijn inaugurele run. Natuurlijk ga ik niet doen alsof dat allemaal aan de schoen ligt. (Als elite-hardlopers hun tempo 20 seconden zouden kunnen verminderen door alleen een schoen te dragen, zou het niet zo lang hebben geduurd om de twee uur durende marathonbarrière .) Behalve de nieuwe trappen was het ook enkele graden koeler dan de hele zomer, en de pure opwinding van een nieuw paar schoenen dreef mij waarschijnlijk ook vooruit. Maar die kleine kick is bij mijn volgende runs gebleven - de schoenen zijn snel , en ze lijken me beslist sneller te maken. De nieuwe, mooie Adidas gaf me ook een broodnodige mentale boost. Op dit moment is hardlopen zeker een gezond verstand. Maar gezien het feit dat zoveel races zijn geannuleerd vanwege COVID-19-voorzorgsmaatregelen, is het ook moeilijker om gemotiveerd te blijven voor langere runs, een worsteling waar veel van mijn hardloopmaatjes doorheen lijken te gaan. Misschien klinkt het oppervlakkig, maar heldere, nieuwe, bruisende hardloopschoenen kunnen helpen. 'Het geeft je een beetje een boost als je nieuwe schoenen krijgt om uit te proberen en mee te experimenteren', beaamde Partridge ons telefoontje. Met $ 200 is dit niet voor iedereen een schoen. (En als de twee vorige releases een indicatie zijn, zal het snel uitverkocht zijn, dus als je ze wilt, wees er dan klaar voor 14 oktober om 11 uur EST .) Maar als je traint voor een langere race en de prijs kunt zwaaien, zou ik zeggen dat ze het waard zijn. Ik haal de Adidas Adizero Adios Pro's misschien niet tevoorschijn voor een snelle en vuile drie miler die ik probeer in te persen voor het avondeten, maar voor mijn langere weekend joggen? Ik zie mezelf echt niets anders gebruiken.