She's The Man Movie verontrustender dan je je herinnert — 2021

Oké, dus misschien schreef William Shakespeare Koning Lear in

quarantaine - waarschijnlijk tijdens het bakken van drie broden perfect gouden bananenbrood en het vasthouden van een krijger-yogapositie, of iets dat even onaangenaam is. Maar de bard kwam nooit met een zin die zo citeerbaar was als: 'Als ik mijn ogen sluit, zie ik je voor wat je werkelijk bent ... en dat is UGLAAAY!'
Die eer gaat naar Karen McCullah en Kristin Smith, scenarioschrijvers die vooral bekend staan ​​om hun cultfilmaanpassingen uit het begin van het werk van Shakespeare, waaronder die uit 1999. 10 dingen die ik haat over jou ( losjes gebaseerd op Het temmen van de feeks)

, en uit 2006 Zij is de man , geregisseerd door Andy Fickman, en geïnspireerd door het stuk Twaalfde nacht

.
AdvertentieIn Zij is de man Amanda Bynes speelt Viola Hastings, aanvoerder van het vrouwenvoetbalteam op Cornwall High School, die er kapot van is als ze ontdekt dat haar team is geschrapt vanwege een gebrek aan financiering. Wanneer Viola vraagt ​​om zich bij het herenteam aan te sluiten, lacht de coach haar uit en spot met het idee dat vrouwen naast mannen in de sport kunnen strijden. Haar vriend, aanvoerder Justin (Robert Hoffman) van Cornwall, is niet beter. Ondanks dat hij haar privé vertelt dat hij denkt dat ze beter speelt dan de meeste jongens in zijn team, wijst hij ook Viola af, waardoor ze zijn kont dumpt.
Al snel de perfecte gelegenheid om allebei te voetballen en terug naar haar oude school presenteert zichzelf: Viola's tweelingbroer, Sebastian (James Kirk), heeft een optreden van twee weken geboekt voor zijn band in Londen, net op het moment dat hij naar de Illyria Preparatory School gaat, de grootste voetbalcompetitie van Cornwall. Met de hulp van haar drie beste vrienden, een pruik en een aantal werkelijk spectaculaire bakkebaarden, neemt Viola de plaats van Sebastian in op de nieuwe school en doet ze zich voor als een jongen, zodat ze zich bij het team kan voegen en wraak kan nemen op haar tegenstanders uit Cornwall. Perfect, toch? Behalve… handelen als een zogenaamde 'echte man' is een stuk ingewikkelder dan ze eerst dacht. Oh, en er is ook de kleine kwestie van Viola's verliefdheid op haar nieuwe kamergenoot en mede-voetballer, Duke Orsino (Channing Tatum).
Het schijnbaar eindeloze aanbod aan herkenbare soundbites van de film, gecombineerd met een onuitwisbare uitvoering van Bynes (om nog maar te zwijgen van Tatums debuut als hoofdrolspeler), heeft er door de jaren heen een favoriet van gemaakt voor millennial-vrouwen. Maar het deed het ook goed op het moment van de release in maart 2006, met een brutowinst van $ 57 miljoen wereldwijd, bijna een verdrievoudiging van zijn budget van $ 20 miljoen. En toch werd de film meestal genegeerd door het grotendeels mannelijke kritische lichaam als weer een onbeduidende tienerkomedie - als het beoogde publiek niet bestaat uit blanke mannen van in de veertig, bestaat die dan wel?
Advertentie Wekelijks entertainment recensie vergeleek enigszins verbazingwekkend Bynes die zich voordeed als haar broer met de plot van 1986 Soul Man , een blackface-komedie met in de hoofdrol C. Thomas Howell, die zich voordoet als een zwarte man om een ​​baan te krijgen. De AV Club In de recensie werd Bynes 'transformatie bekritiseerd en schreef dat ze 'uit het make-upproces komt en er meer uitziet als een prepuberale jongen dan als een atletische tiener, wat een constante afleiding is. Maar het is niet zo'n groot probleem als de interpretatie van de ster van tienermansheid, die om de een of andere reden inhoudt dat je moet praten als een verwijfde Alabaman. '
Ondertussen is de Austin Chronicle De recensie bevestigde in feite de ergste vrees van Viola om jonge vrouwen af ​​te wijzen als potentiële voetballiefhebbers: `` De opname van echte voetballer Jones Slot, voorraad en twee rookvaten en niet te vergeten Chelsea, Sheffield United en Leeds United, naast andere ruige Britse voetbalclubs) is een bizar gepaste benadering, maar Zij is de man De optimale demografie van tween- en tienermeisjes zal de kolossale, hooliganistische Jones waarschijnlijk niet herkennen voor de verbazingwekkende voetballer die hij ooit was. '
Tenslotte, de Recensie van de New York Times volstrekt niet om de conclusie van Viola’s boog te vatten, namelijk dat vrouwen misschien hun dromen en ambities willen nastreven en ook - snik! - ziet er fantastisch uit in een geweldige jurk met eye candy op hun arm: ' Zij is de man herinnert ons eraan dat meisjes alles kunnen doen wat jongens kunnen, tenzij die meisjes toevallig in een romantische komedie voorkomen, in welk geval hun ultieme ambitie is om in een dure jurk te persen en die aan te trekken met een domme stud. Onderweg zal er echter een maximum aan meisjeskracht zijn. '
AdvertentieDat de film werd gepand, is niet zo verwonderlijk. Films over tienermeisjes krijgen zelden het respect en de aandacht die ze verdienen. Wat echter het feit is dat de belangrijkste kritiek die critici leken te hebben, de prestatie van Bynes was, die wees op de schadelijke effecten van bepaald gedrag dat van jonge mannen wordt verwacht, vooral in hun houding ten opzichte van vrouwen.
Moeten we Bynes echt kopen als een hoogtepunt van mannelijkheid? Duidelijk niet. Dat is beslist niet de bedoeling van deze film. In feite ligt de charme en blijvende relevantie ervan expliciet in onze opschorting van ongeloof. Het feit dat iedereen gelooft dat Viola is wie ze zegt dat ze is, alleen omdat ze brutaal grommend ronddwaalt, is precies wat de film probeert te bekritiseren.
Zoals Shannon Carlin opmerkte in een Janedarin-stuk dat is gekoppeld aan de 10e verjaardag van de film in 2016, Zij is de man was zijn tijd ver vooruit in het doorsnijden van traditionele gendernormen. Op het meest oppervlakkige niveau biedt Viola's imitatie van Sebastian een hilarisch overdreven perspectief van hoe een vrouw denkt dat een man zich zou moeten gedragen om door zijn leeftijdsgenoten te worden geaccepteerd. Meestal seksualiseert en objectiveert ze vrouwen, en verwijst ze naar mannen met een reeks zeer gênante bijnamen. ('G-Money' ... nooit veranderen, 2006!)
Ironisch genoeg blijft Duke, die herhaaldelijk privé laat zien dat hij gevoelig en respectvol is voor vrouwen ('Ik vind gewoon dat relaties meer moeten zijn dan de fysieke dingen', vertelt hij Viola-as-Sebastian tijdens een rustig moment). in het nastreven van Illyria populaire meisje Olivia (Laura Ramsey) omdat hij denkt dat hij er zwak uitziet. Viola valt voor hem, juist omdat ze de kant van hem heeft gezien die andere vrouwen niet zien. Tatum is hier perfect gecast en demonstreert de te-mooi-om-waar-zijn-mix van verlegen kwetsbaarheid, maf gevoel voor humor en onaardse goede looks die hem in een nachtelijke ster zouden veranderen. (Het feit dat Bynes haar eigen sterrenkracht voor hem gebruikte om de rol te krijgen, is een passende omkering van een oud Hollywood-verhaal.)
AdvertentieMcCullah en Smith, wiens niet-Shakespeariaanse samenwerkingen omvatten Legaal blond, House Bunny, en Ella Enchanted , zijn meesters van een soort reguliere komedie die de maatschappelijke verwachtingen die vrouwen boeien, hekelt, en dit script is daarop geen uitzondering. Van expliciete herinneringen aan de macht van het patriarchaat ('Hakken zijn een mannelijke uitvinding die is ontworpen om de kont van vrouwen kleiner te laten lijken - en om het voor hen moeilijker te maken om weg te rennen', tot meer subtiele kritiek op taal die we als vanzelfsprekend beschouwen ('Kun je niet een minuut een meisje zijn? ”), Zij is de man vuurt op alle cilinders.
Het is niet verwonderlijk dat geen van de critici hierboven bezwaar maakte tegen de absurde afbeeldingen van vrouwelijkheid in de film, die net zo, zo niet belachelijker zijn als hun mannelijke tegenhangers. 'Onthoud, kauw alsof je een geheim hebt,' wordt Viola verteld tijdens een repetitielunch voor het Junior League Debutante Ball waarin haar moeder haar onder druk zet om deel te nemen. Om nog maar te zwijgen over de eerste kus van Duke en Viola in een kushokje in een carnaval, een praktijk die me blijft verbazen - jonge vrouwen aanmoedigen om met vreemden te vrijen voor een goed doel, waarom ?
Natuurlijk, Zij is de man voelt nu wat gedateerd aan voor de moderne kijker. Ons begrip van geslacht is drastisch veranderd sinds 2006. Het is geen binaire propositie, of een afweging tussen strikt 'mannelijk' of 'vrouwelijk' gedrag of fysieke eigenschappen. Het idee dat Viola of Sebastian hun 'echte' geslacht bewijzen door borsten te laten zien (in het eerste geval), of de broek te laten vallen (in het laatste geval), sluit trans- en gender-niet-conforme mensen volledig uit van dit verhaal. En hoewel Zij is de man hint naar een LGBTQ-relatie tegen het einde, valt het nog steeds grotendeels ten prooi aan heteroseksuele rom-com-tropen, zelfs als het ze ondermijnt.
AdvertentieNiemand hoeft van een film te houden. Een deel van de kritiek die ik het leukst lees, verschilt zelfs van mijn eigen perspectief, en opent denkwerelden die ik niet had overwogen. Maar wat in dit geval onvergeeflijk is, is het onvermogen van deze recensies om het unieke talent van Bynes als artiest te erkennen. Ze doordrenkt Viola en Sebastian behendig met individuele eigenaardigheden en persoonlijkheden, waardoor ze zich als twee verschillende mensen voelen, zelfs als een van hen toevallig een nepjongen is met een buitensporig zuidelijk accent. Ze doet het zelfs zo goed dat ik tegen de tijd dat ze heen en weer gaat tussen de twee personages tijdens de cruciale carnavalscène, bijna vergeten was dat Sebastian Sebastian niet was. Als Viola is Bynes zelfverzekerd en charmant, het soort Jennifer Lawrence-achtige coole meid die je graag een tampon in de badkamer wil overhandigen - zolang ze hem niet al gebruikt om een ​​bloedneus te stoppen. Als Sebastian straalt ze een onverklaarbare vorm van ongemakkelijk charisma uit, die perfecte lijnlevering uitspuugt na perfecte lijnlevering, haar gezichtsuitdrukkingen maakten overuren om de lach te pakken te krijgen . Het blijft een van haar beste, meest uitdagende uitvoeringen.
Ze is zelfs zo goed dat het nu bitterzoet aanvoelt om naar haar te kijken. Bynes, die begon met acteren toen ze nog maar 7 jaar oud was, is sinds 2010 niet meer op het scherm verschenen en heeft naar verluidt geworsteld met middelenmisbruik, problemen met het lichaamsbeeld en juridische problemen. Ooit een van de meest populaire sterren van haar generatie, spelen haar grootste dramatische uitvoeringen zich vandaag af in schandalige krantenkoppen. Nog tragischer is de openbaring dat Zij is de man heeft misschien een harde slag toegebracht aan haar geestelijke gezondheid. In een 2018 profiel voor Papier ’Is' Breek het internet ', Noemde Bynes het kijken naar zichzelf op het scherm' een supervreemde en uittredende ervaring ', en voegde eraan toe:' Ik raakte 4-6 maanden in een diepe depressie omdat ik er niet van hield hoe ik eruitzag toen ik een jongen.'
AdvertentieBynes is verre van de enige komiek en artiest die publiekelijk strijdt tegen een diagnose van geestelijke gezondheid. John Belushi, Chris Farley, John Candy en Robin Williams vochten allemaal levenslange psychische problemen. Saturday Night Live 'S Pete Davidson is opengegaan over het hebben van een borderline persoonlijkheidsstoornis, en hij gebruikte het zelfs als een clou in veel van zijn grappen. In 2019 deelden 12 komieken, waaronder Sarah Silverman en Rachel Bloom, hun geestelijke gezondheidsproblemen Lachen is belangrijk , een documentaire geproduceerd door Het kantoor' s Rainn Wilson. Maar onze reactie op Bynes 'pijn en trauma voelt wel degelijk aan. Net als Lindsay Lohan - en voor een tijdje Miley Cyrus - is Bynes afgedaan als een kindsterretje uit het begin van de dag, in plaats van een getalenteerde creatieve kracht wiens roem de reeds bestaande wonden verergerde. Het is het tegenovergestelde van de 'gemartelde mannelijke genie' -trope, die pijn positioneert als een drijvende kracht achter intelligentie en bekwaamheid.
Bynes 'vermogen om te slagen in Hollywood - ook al kreeg ze niet het respect dat ze verdiende - was gebaseerd op het feit dat ze haar problemen onderdrukte en het voor de camera deed. De tweede keer dat ze van het script afdwaalde, werd ze afgeschreven. Op die manier, Zij is de man Het sombere punt blijft helaas tijdloos: meisjes kunnen alles doen wat jongens kunnen - als we ze maar zouden toestaan. Zij is de man is nu beschikbaar om te streamen op HBO Max . Correctie: in dit artikel wordt ten onrechte vermeld dat Pete Davidson een bipolaire stoornis heeft. Hij heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis.
Advertentie gerelateerde verhalen Zij is de man Gaf ons Channing Tatum Channing Tatum is het ermee eens dat Amanda Bynes hem heeft ontdekt Alle belangrijke rollen van Amanda Bynes, gerangschikt