Moet ik boodschappen schoonmaken? Voedselmythen uit het coronavirus ontkracht — 2021

COVID-19 verandert de manier waarop we alles afhandelen, van werk tot ontspanning tot verse producten en andere boodschappen. Met zoveel onzekerheid en angst in de lucht, is het niet meer dan normaal om je af te vragen of die perfect rijpe avocado een potentieel dodelijk wapen zou kunnen zijn. Maar wat zijn de feitelijke feiten over voedselveiligheid? Is het nu een goed moment om vegan te worden, en moet ik mijn groenten echt in water en zeep wassen? We hebben de experts geraadpleegd. Enkele nuttige best practices en mythes-busting hieronder.

Moet ik groenten en fruit met zeep wassen?

De discussie rond het geven van een bubbelbad aan je fruit en groenten is vorige week opgeblazen na een virale video waarin een huisarts uit Michigan zei dat water en zeep een goede manier waren om groenten COVID-19 vrij te houden, wat logisch klinkt (behandel je honingdauwmeloen zoals je je handen zou doen). Sindsdien hebben een hele reeks experts dat gedaan dit advies weerlegd , velen wijzen erop dat van de 1 miljoen gevallen van COVID-19 wereldwijd , geen enkele is afkomstig van besmet voedsel. Nog steeds niet overtuigd?AdvertentieOké, er is ook dit van de FDA : 'Het wassen van fruit en groenten met zeep, wasmiddel of wasmiddel voor commerciële producten wordt niet aanbevolen.' Jodi Koberinski , een onderzoeker op het gebied van voedselveiligheid aan de Universiteit van Waterloo, is het daarmee eens en merkt op dat afwasmiddel waarschijnlijk meer problemen veroorzaakt dan het oplost, waaronder misselijkheid, diarree en krampen. 'Het is niet gemaakt voor en niet veilig voor menselijke consumptie', legt ze uit. Maar wat als ik alles heel goed spoel? , denkt u misschien. Het probleem is dat fruit en groenten poreus zijn en schadelijke chemicaliën kunnen absorberen die zelfs bij de meest rigoureuze spoeling niet naar buiten komen. Oké, maar is een beetje diarree niet beter dan COVID-19 oplopen?

Ten eerste zei niemand iets over een beetje diarree - je kunt erg ziek worden, en dat geldt ook voor je kinderen, als je ze hebt. Ten tweede is die vraag gebaseerd op precies het soort valse gelijkwaardigheid dat we nu moeten vermijden (samen met bars, speeltuinen en hangende IRL). 'Technisch gezien is het misschien mogelijk om COVID-19 te krijgen vanaf het oppervlak van een stuk fruit', zegt Koberinsk, erop wijzend dat dit niet de bedreiging is waarop mensen zich moeten concentreren. En ook dat er geen bewijs is dat zeep en water sowieso het COVID-19-virus op fruit en groenten doden. (Idem voor citroensap, zuiveringszout en bleekmiddel - wat je ook doet, was je eetwaren niet in Clorox.)AdvertentieMet andere woorden, het contracteren van COVID-19 via producten is niet iets waar u de nadruk op hoeft te leggen. Dus relax. En doe dan hetzelfde voor uw producten, was ze koud ( wan-wan ) water, dat tussen 90% en 99% van de ziektekiemen en bacteriën verwijdert. Voor items met een harde schil (avocado's, aardappelen) kunt u ook een schrobborstel gebruiken. Het is oké om te wassen dat

met zeep. Hetzelfde geldt voor uw handen voor en nadat u voedsel van welke aard dan ook hanteert.

Moet ik mijn boodschappen in quarantaine plaatsen voordat ik ze naar binnen breng?Deze is iets meer rechttoe rechtaan: nee, er is absoluut geen reden om boodschappen buiten of in de garage of in de auto achter te laten, ondanks wat je misschien hebt gelezen over die fontein van verkeerde informatie die bekend staat als internet. 'Dit is absoluut geen goed idee', zegt Koberinski. En, in feite, de potentiële risico's van het negeren van de beste praktijken rond koeling (dwz dingen die in de koelkast moeten worden geplaatst) in de koelkast ) maken dit gedrag niet alleen overdreven maar gevaarlijk. 'Het is heel belangrijk om de basisvoedselveiligheid in gedachten te houden', zegt Koberinski. 'Beide omdat de praktische tips eigenlijk niet veel zijn veranderd. En ook omdat elke vorm van ziekte het vermogen van het lichaam om een ​​werkelijk virulente ziekte te weerstaan, kan verzwakken. ' ( Hoest hoest,

COVID-19.) Breng vooral, zegt ze, boodschappen mee naar binnen als je uit de winkel thuiskomt. Plaats uw koffers en laad ze uit op een oppervlak dat u kunt afnemen - met een reinigingsspray op alcoholbasis - als alles eenmaal is opgeborgen.Advertentie

Moet ik ook alle boodschappenverpakkingen desinfecteren?

Paranoia rond verpakkingen nam vorige maand toe nadat een nieuwe studie had aangetoond dat het COVID-19-virus langer kan overleven op bepaalde oppervlakken (24 uur op karton, tot drie dagen op plastic en roestvrij staal). U kunt dus naar het hypothetische scenario gaan waarin een geïnfecteerde kruidenierswinkelier uw doos Cheerios heeft besmet, en dit gebruiken als rechtvaardiging voor het ontsmetten van elk stukje verpakking dat uw drempel overschrijdt. Of u kunt het vereenvoudigen door uw handen en oppervlakken voor en na het eten te wassen. Als dat nog niet genoeg voelt, stelt Koberinski voor om verpakkingen weg te gooien in plaats van te desinfecteren. Veel boodschappen (zoals ontbijtgranen en crackers) hebben een zak in de doos. Anderen kunnen worden bewaard in zelfgemaakte potten met Tupperware. Op die manier voel je je beschermd zonder waardevolle schoonmaakproducten te verspillen, wat waarschijnlijk het meest relevante veiligheidsrisico is, zegt Koberinski.

Hoe zit het met het gebruik van een UV-lamp om het virus op boodschappen te doden? Dat zou geen schoonmaakproducten zijn.UV-lampen werken niet , een van beide. Kortom, omdat het UV-niveau dat nodig is om COVID-19 te doden buitengewoon onveilig is.

Is het nu een goed moment om vegetariër te worden? Ik heb gehoord dat vlees een bijzondere bedreiging vormt.

Er zijn genoeg redenen om een ​​plantaardig dieet te overwegen, maar COVID-19-veiligheid hoort daar niet bij. Bijzondere zorgen over vlees kunnen voortkomen uit het feit dat het virus vermoedelijk bij dieren is ontstaan. Maar wat voedselveiligheid betreft, is dat nihil. 'Vlees opwarmen tot de aanbevolen temperatuur is de aanbeveling, zoals altijd', zegt Koberinski.Advertentie

Hoe zit het met het opwarmen van afhaalmaaltijden om er zeker van te zijn dat het coronavirusvrij is?Het is duidelijk dat je voorzichtig wilt zijn met al het voedsel dat je huis binnenkomt, en als je je niet zeker voelt over de voedselveiligheidspraktijken van een bepaald restaurant, blijf dan misschien gewoon bij thuis koken, aangezien herhaaldelijk opwarmen ook niet veilig is.

Is er een probleem om extra voorzichtig te zijn?

Als je daarmee bedoelt veiligheidsmaatregelen te nemen en voorzichtig te zijn, dan is nee. Het is duidelijk dat mensen alle reden hebben om bang te zijn en aangezien de supermarkt tegenwoordig vrijwel de enige plek is waar iemand naartoe mag (zo weinig mogelijk), zijn zorgen over voedselveiligheid iets waar we het allemaal over hebben. Dat is een goede zaak, en als COVID-19 ons ertoe aanzet om op de lange termijn serieuzer na te denken over voedselveiligheid, is dat ook goed, zegt Koberinski. Tegelijkertijd zegt ze: 'We willen niet dat iedereen in een tekenfilmversie van een germafoob verandert of veel geld uitgeeft voor nep-wondermiddelen.' Veiligheid is belangrijk, maar de feiten ook.