Stamboom Targaryen: Rhaegar, Vader Daenerys, Ned — 2021

Foto: met dank aan HBO. Eindelijk weet 'Jon Snow' (Kit Harington) wat de rest van ons sindsdien heeft Game of Thrones 'Seizoen 6 finale 'The Winds of Winter:' Jon is een Targaryen. En niet alleen dat, maar hij is de wettige erfgenaam van de IJzeren Troon met een mooie nieuwe naam om op te starten - Aegon Targaryen, zesde van zijn naam. Jon's beste vriend Samwell Tarly (John Bradley) ontrafelt al deze baanbrekende familiegeschiedenis in Tronen

'seizoen 8 première, 'Winterfell.' De kern van het verhaal is dat Jon niet de bastaardzoon is van Ned Stark (Sean Bean), zoals hij zijn hele leven heeft geloofd. In plaats daarvan zijn Jon's ouders Ned's zus Lyanna Stark (Aisling Franciosi) en Targaryen-prins Rhaegar Targaryen (Wilf Scolding). Voor de gebeurtenissen van GoT Rhaegar, een getrouwde man, stond in de rij voor de IJzeren Troon toen hij Lyanna ontmoette, verliefd werd en met haar wegliep.AdvertentieZoals Sam en Bran Stark in seizoen 7 finale 'The Dragon And The Wolf' aan elkaar bevestigen, annuleerde Rhaegar zijn huwelijk met zijn eerste vrouw, de zus van Oberyn Martell (Pedro Pascal) Elia Martell, en trouwde met Lyanna in een geheime ceremonie. Sinds Rhaegar en Lyanna getrouwd waren, is hun kind, 'Jon', een wettige erfgenaam van Targaryen. Dat is de reden waarom wanneer Young Ned (Robert Aramayo) Lyanna midden in de bevalling vindt tijdens Tronen

flashbacks, vertelt ze hem dat de naam van haar zoon Aegon Targaryen is, in plaats van de naam van een regionale klootzak. Nu Jon deze gecompliceerde familiegeschiedenis heeft geleerd, heeft hij waarschijnlijk veel vragen over waar hij vandaan komt en hoe hij in de Targaryen-lijn past. Oh, en hoe, precies, hij is verwant aan zijn nieuwe geliefde, Daenerys Targaryen (Emilia Clarke). Blijf lezen voor de antwoorden, inclusief alle historische relevantie van Jon's (Aegon’s? AeJon’s?) Naam.

Wie is Aegon Targaryen?Iets meer dan 300 jaar voorafgaand aan de gebeurtenissen van Tronen seizoen 8, Westeros was een uitgestrekt continent gerund door verschillende strijdende facties onder leiding van verschillende koningen. Toen besloot Jons ware naamgenoot, Aegon Targaryen, om elk van die leengoederen onder zijn heerschappij te brengen. Destijds waren de Targaryens relatieve nieuwkomers in Westeros, die hun oorspronkelijke huis ontvluchtten, de grote holdfast van Valyria, 12 jaar voor de Doom. Zoals we zien in 'Kill The Boy' van seizoen 5, was Valryia een technologisch en cultureel geavanceerde samenleving die op brute wijze werd verwoest door een onbekende, vurige zaak.AdvertentieOngeveer 100 jaar na de verhuizing van de Targaryens naar de Drakensteen van Westeros, begon Aegon aan zijn verovering met de hulp van zijn twee zustervrouwen, Queens Rhaenys en Visenya. Na jaren van bloedvergieten namen de Targaryens de controle over Westeros en begonnen hun dynastieke heerschappij over de Zeven Koninkrijken, compleet met Aegon bovenop de IJzeren Troon in Koningslanding. De troon is beroemd gemaakt van de zwaarden van Aegons verslagen vijanden. Het is belangrijk op te merken dat de Targaryens geen royalty waren in Valyria. Ze waren slechts adel en een van de vele clans van drakenrijders. Pas na de Doom werden ze de laatste mensen in de bekende wereld die draken bezaten.

Wie is de vader van Daenerys Targaryen?Aerys Targaryen (David Rintoul), ook wel bekend als The Mad King. Zoals George R.R. Martin's Vuur en bloed

, een 'historische' Westerosi-tekst in de Lied van ijs en vuur serie, bevestigt, Aerys was de zeventiende koning in de Targaryen-dynastie. Aerys werd een steeds onstabielere koning, die Ned Starks vader Rickard (Wayne Foskett) en broer Brandon op een echt griezelige manier executeerde. Rickard werd levend geroosterd in de troonzaal van de Red Keep terwijl Brandon werd gewurgd. Voorafgaand aan hun dood beschuldigde Aerys Rickard en Brandon van verraad omdat ze de dood van de koningszoon Rhaegar Targaryen hadden geëist. Men geloofde dat Rhaegar de enige zus van Ned, Lyanna Stark, had gekidnapt en verkracht (niemand wist van hun gedoemde kleine liefdesverhaal). De 'ontvoering' van Lyanna, gecombineerd met de brute Stark-moorden, was de start van Robert's rebellie, die uiteindelijk Robert Barathon (Mark Addy) als koning zou installeren. Robert was verloofd met Lyanna en smoorverliefd op haar.Advertentie

Dus hoe zijn Dany en 'Jon Snow' gerelateerd?

Dany, geboren op Dragonstone en een baby tijdens de gebeurtenissen van Robert’s Rebellion, is de enige dochter van Aerys Targaryen. Danys 'oudere broer, Viserys Targaryen (Harry Lloyd), was rond deze tijd een peuter. De moeder van het paar is wijlen Rhaella Targaryen, zus en vrouw van Aerys, die stierf bij de geboorte van Daenerys. Dit betekent dat Dany Jon's tante is en Viserys zijn oom. Gezien de seksuele relatie van Jon en Dany, kunnen ze tenminste troost putten uit de wetenschap dat ze afkomstig zijn van een lange reeks van onderlinge relaties binnen het gezin. De eerste Aegon was getrouwd met zijn beide zussen. Dany's ouders, en dus Jons grootouders, waren broers en zussen. Tussen deze twee koninklijke huwelijken door zijn er te veel Targaryen-Targaryen-paren om te tellen.

Wat is er gebeurd met Jons vader, Rhaegar Targaryen?Rhaegar werd gedood door Robert Baratheon tijdens de Slag om Trident tijdens Robert's Rebellion, honderden kilometers ten noorden van King's Landing. De dood van Rhaegar, het meest geliefde lid van de koninklijke familie en deskundige krijger, maakte bijna een einde aan de zaak Targaryen. Aeyrs zat echter nog steeds op de IJzeren Troon. De Targaryen-dynastie werd uiteindelijk vernietigd toen Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau), een lid van de Kingsguard, Aeyrs doodstak en het kasteel opende voor zijn vader, Lord Tywin Lannister (Charles Dance).

Heeft Jon Snow nog andere familieleden?

Jon en Daenerys zijn nu de laatste levende leden van huis Targaryen. Jon's halfbroer en zus - geboren uit het oorspronkelijke nietig verklaarde huwelijk van Rhaegar met Elia Martell - werden allemaal gewelddadig vermoord in King's Landing door Lannister bannerman Gregor Cleagane (Hafþór Júlíus Björnsson) tijdens Tywins inbeslagname van de hoofdstad. De eerste kinderen van Rhaegar heetten Rhaenys en Aegon, wat betekent dat de prins twee zonen had die Aegon heetten.Advertentie Er was ook een andere, veel oudere Targaryen die in Westeros strompelde tijdens de vroege seizoenen van Game of Thrones . Zoals we in 'Baelor' van seizoen 1 leren, is Night's Watch-maester Aemon (Peter Vaughan) ook een Targaryen. 'Wat kon ik doen als de raven het nieuws uit het zuiden brachten?', Herinnert Aemon zich aan Jon van Robert's Rebellion. 'De verwoesting van mijn huis, de dood van mijn familie?' Aemon onthult dat hij een Targaryen-prins is en dat zijn vader de weinig gehoord hebbende koning Maekar was. Aemon kreeg de kroon aangeboden na de dood van Maekar, maar weigerde deze vanwege zijn plicht als maester. Dus de ijzeren troon ging naar zijn broer Aegon V, de vierde zoon van Maekar. Aerys is de zoon van Aegon V.

Is Jon nog steeds een grimmig?

Ja, natuurlijk is hij dat. De onthulling dat Lyanna zijn moeder is en Rhaegar zijn biologische vader, betekent dat Ned technisch gezien niet zijn vader is - hij is zijn oom. Dat maakt de levende broers en zussen van Stark - Sansa (Sophie Turner), Arya (Maisie Williams) en Bran (Isaac Hempstead-Wright) Stark - Jon's neven en nichten.